Quan afegeixes el prefix eco a una paraula

Després d’un període d’hivernació del bloc, m’animo a tornar a escriure i fer-ho per explicar-vos -en part-  què m’ha tingut ocupada aquests mesos.

Hi ha hagut de tot, com ajudar a l’impuls d’una nova colla castellera al Delta,  collir i repartir mandarines i alvocats de la Calafa i (i aquí va una part de la raó del post) esmerar-me molt en ser una bona alumna al curs d’especialització en ECOturisme.

Sessió de J. M. de Juan, expert en ecoturisme

Sessió de J. M. de Juan, expert en ecoturisme

Ja gairebé estem a les acaballes del curs i a part d’omplir dos fulls d’idees per desenvolupar una nova vessant de la Calafa (us mantindrem informats!), he aprés termes que per mi eren nous: ecoturisme.

Quan sentiu o llegiu la paraula turisme us ve al cap primerament viatjar. Però també venen al cap altres paraules com vacances, descans, sol, platja, muntanya, gastronomia,… Bé, no? Però possiblement també penseu amb: massificació, guiris, insostenible, soroll … Ui, ja no tant bé veritat?

I si afegim el prefix ECO? Ecoturisme, potser ja agrada més perquè tot allò que sigui eco a part d’estar de moda té una càrrega simbòlica positiva. Anem més al fons?

L’ecoturisme és un segment del turisme de natura que busca tenir el menor impacte ambiental possible però el major impacte socioeconòmic positiu sobre el territori on té lloc.

De fet, la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN) ho defineix com “una forma ambientalment responsable de viatjar o de visitar espais naturals poc alterats amb l’objectiu de gaudir, apreciar i estudiar els seus atractius naturals i manifestaacions culturals associades, mitjançant un procés que promou la conservació, té un baix impacte ambiental i garanteix una implicació social i econòmica beneficiosa a les poblacions locals”

La part del concepte que tots esperàvem era la que tingui un baix impacte ambiental. Però una part ben valuosa d’aquest concepte ens indica que va més enllà, que protegeix, que divulga i sobretot: empodera a la població local en totes les seves vessants, sobretot les socials i econòmiques.

D’entre totes aquestes persones que m’han contestat ràpidament a la pregunta sobre què els evoca la paraula turisme amb una altra paraula (paraules anteriors) n’hi ha hagut una que m’ha donat una resposta ben, al meu entendre, bona: Delta. Per què bona? Perquè quan parlem de turisme (en aquest cas ecoturisme) no cal anar molt lluny per gaudir, protegir i divulgar (aprendre) que són els objectius de l’ecoturisme.

Compte amb els habitants del Parc Natural del Delta de l'Ebre ;)

Protegim, gaudim i aprenem més sobre els habitants del Parc Natural del Delta de l’Ebre (anem més enllà de la protecció!)

Aviat us explicaré més sobre aquest món, per mi, nou…

Gràcies a Eric Barreda, Jaume Buera, Dayana Santiago , Jordi Morales, Anna Giné i Aida Martí per respondre’m ràpidament a la pregunta “què et ve al cap quan et dic turisme?” Ara, tocaria fer la segona pregunta… i ecoturisme? Espero que el meu article us hagi ajudat a conèixer aquest concepte. Ara a defensar-lo com a turistes!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s